#13 Jannetta Plantinga, St.-Jacobiparochie

We laten de schijnwerper nog even in het Bildt schijnen, en wel op Jannetta Plantinga uit Sint Jacobiparochie. Ze stelt zich voor en richt zich met name tot haar mede-Bilkerts:

Beste medebewoners van het Bildt, binnenkort Waadhoeke, mijn naam is Jannetta Plantinga, geboren in Leeuwarden en heb een zoon en een dochter. Ik woon met mijn partner Pieter in Sint Jacobiparochie die geboren en getogen is op het het Bildt.

Politiek heeft me altijd bezig gehouden en heb daar twintig jaar geleden ervaring in opgedaan. Ook zet ik me bestuurlijk in voor cliëntenraadwerk en regiowerk Verzorgingshuizen in Leeuwarden en omringende dorpen.

Een tijdje geleden werd ik benaderd om me aan te sluiten bij Gemeentebelangen. Na goed overwegen heb ik besloten dit te doen. Waarom Gemeentebelangen? Deze partij is niet gelieerd aan de landelijke politiek en staat dan ook midden in de gemeenschap, met oog voor de bewoners.

Door dat we veel op de kaatsvelden zijn, en daardoor contacten over en weer hebben, hoor ik dan ook veel dingen die op het Bildt spelen. Ook in onze familie en vriendenkring, waar ook ondernemers zijn, zowel detailhandel als agrariërs, die hun brood verdienen in en op het Bildt, begrijp ik heel goed hoe belangrijk de politiek voor hen
kan zijn, dan wel in besluitvorming van vele regels.

Ik weet dan ook dat het Bildt erg belangrijk is voor de bewoners die hier zijn opgegroeid, hier nog wonen, maar ook voor de nieuwe generaties. We moeten zorgen dat het een fijne omgeving blijft om te wonen, ik weet ook dat dat dat een aandachtspunt moet zijn, nu er gefuseerd gaat worden en er een nieuwe gemeente ontstaat. Dat daar in het begin veel tegenzin tegen was is duidelijk, maar we houden nu eenmaal de veranderingen niet tegen en immers schaalvergroting kan ook voordelen hebben. Met behoud van de eigen identiteit, daar het Bildt een streek is met een rijke historie en cultuur.

Dat faciliteiten gewaarborgd blijven, denk aan goed onderwijs, winkelbestand, gezondheidszorg en sportfaciliteiten. Deze zijn erg belangrijk voor de leefbaarheid in de dorpen en zorgen ervoor dat krimp te verwaarlozen is. Ook zorgen deze voorzieningen er voor dat men met plezier woont en verblijft. Ook de veiligheid borgen is een belangrijk item. We fietsen veel en graag in de zomermaanden en zie dan ook hoe mooi en bijzonder het Bildt is, maar zie ook dingen die de aandacht verdienen van de politiek! Ik wil me dan ook graag inzetten voor u, mede er voor zorgen dat het Bildt de aandacht krijgt die het verdient, zodat ook hier bedrijvigheid en werken gewaarborgd blijven. Denk niet in ‘nee’, maar in oplossingen, dat is mijn motto, en dat is mijn, onze inzet voor u, bewoner van het Bildt en in de zeer nabije toekomst de Waadhoeke. Graag tot ziens op 22 november, en stem. En misschien mag ik, mogen wij van Gemeentebelangen u een stem geven!