De bedenkster van de naam Waadhoeke

Inmiddels bestaat gemeente Waadhoeke alweer een week. Maar waar kwam die naam ook alweer vandaan? Raadslid Kees Arendz zocht de bedenkster, Sjoukje Tijssen, vlak voor de verkiezingen van 22 november nog even op om te kijken hoe het haar vergaat. Onderstaand interview hebben we destijds ook gedrukt op onze drieluikfolder, die iedereen door de bus gekregen heeft.

 

Fan Waadhoeke Nei Grutte Pier

In 2015 bedacht Sjoukje Tijssen de naam van gemeente Waadhoeke. Zij won daarmee de uitgeloofde hoofdprijs, een fiets. Op suggestie van burgemeester van Mourik schafte zij echter een keramiekoven aan. Gemeentebelangen wilde weten hoe het twee jaar later met Sjoukje gaat en zocht haar op.

Sjoukje: “Ik ben al jarenlang plateelschilder. Zeg maar tegelschilder. Mijn opleiding genoot ik bij Tichelaar in Makkum. Tot voor kort woonde ik met mijn partner in Wjelsryp en dus in de toekomstige gemeente Waadhoeke. Ik ben ZZP’er en run FRIEStile, een ambachtelijk, traditioneel en eigentijds tegelbedrijf. Op oude witjes schilder ik taferelen, meestal van dieren. Klanten laten de tegeltableaus vaak in hun keuken of woonkamer plaatsen. Bijvoorbeeld rondom de schouw of het fornuis.

Tot september jl. had ik mijn bedrijf in Dronryp, het dorp waar ik opgroeide. Sinds kort werk ik en wonen wij in de voormalige smederij in Kimswerd. Een prachtig historisch pand, gevestigd naast het standbeeld van Grutte Pier. Ik ben er best ‘grutsk’ op dat ik de bedenker van de naam Waadhoeke ben. Ik begrijp echter ook best dat niet iedereen de naam passend vond. Dat Gemeentebelangen aandacht aan mij besteedt en vraagt hoe het na twee jaar gaat, vind ik sympathiek.

In 2018 bestaat ‘mijn’ Waadhoeke dan echt. Wel een bijzondere gedachte.

En nu eerst een mok koffie aan de keukentafel, met zicht op Grutte Pier”.

 

Sjoukje Tijssen bij een prachtig tegeltableau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *