Gemeentebelangen bezoekt Keatsmuseum in Franeker

image_pdfimage_print

Alle politieke partijen (besturen en toekomstige raadsleden) kregen van het Keatsmuseum in Franeker een uitnodiging om op de hoogte te worden gebracht van de plaats en de positie van het museum op cultureel gebied in de nieuwe gemeente Waadhoeke. Op dinsdagavond 19 september nam een ruime delegatie van Gemeentebelangen Waadhoeke bestaande uit zes personen deel aan dit werkbezoek, waar overigens de meeste maar niet alle partijen present waren.

Het Keatsmuseum is in 1972 opgericht en is daarmee het oudste sportmuseum in Nederland. Een enthousiast bestuur van het Keatsmuseum nam ons mee in de historie van het museum, waarbij natuurlijk ook de politieke en financiële geschiedenis niet onvermeld bleef. En uiteraard heeft een bestuur ook nog ambities die het best wel wilde delen met de gemeentelijke politici. Het museum draait op een groot aantal vrijwilligers en dat kent ook z’n beperkingen.

En daarna was het smullen. In een haast privé rondleiding zagen we dat in dit nieuwe museum keuzes waren gemaakt om niet alleen in oude stijl de trofeeën en kaatsattributen van weleer te tonen. Er is ook een slag gemaakt naar een eigentijdse inrichting van de publieksruimte en naar digitale manieren om op een interactieve manier met de kaatssport en haar historie in aanraking te komen. Dit was trouwens ook een eis van de hoofdsubsidieverstrekkers die bijdroegen aan het mogelijk maken van dit vernieuwde Keatsmuseum, dat letterlijk in de schaduw staat van kaatstempel It Sjûkelân. Last but not least moet ook de omvangrijke documentatiecollectie die het museum heeft opgebouwd worden genoemd. Veel verenigingen en mensen die over de kaatssport willen publiceren, kunnen hier een schat aan feiten en foto’s raadplegen.

Al met al een geslaagd werkbezoek, waarmee we weer op de hoogte zijn over de plaats van dit museum in de gemeenschap en de wensen en mogelijkheden die het bestuur ziet voor de toekomst.

 

Op de achtergrond zien we onze lijsttrekker Douwe Kamstra, onze voorzitter Sebastiaan Douma en Anita Mast. Op de voorgrond zijn Klaas Rodenburg en Kees Arendz in gesprek. Niet op deze foto, maar wel aanwezig is Albert Stuulen. (Foto gemaakt door Theo Kuipers.)