Werkbezoek aan loonbedrijf Joostema Minnertsga

image_pdfimage_print

Afgelopen zaterdag was een delegatie van Gemeentebelangen op bezoek bij loonbedrijf Joostema in Minnertsga. In aanloop naar de komende gemeentelijke verkiezingen is Gemeentebelangen bezig om binnen de nieuwe gemeente Waadhoeke haar visie uit te dragen. Het contact met bewoners en bedrijven is daarin vanzelfsprekend heel belangrijk. We werden bijzonder gastvrij onthaald aan de Moaije Peal, op de boerderij van Johannes en Aukje Joostema, waar we eerst op de hoogte werden gebracht van een stukje historie. Inmiddels is het loon- en akkerbouwbedrijf al bijna zestig jaar een begrip in het dorp. Een familiebedrijf, waar indertijd pake Johannes H. Joostema mee is gestart. Begin jaren ’90 nam Johannes het bedrijf over van zijn vader Bram en broer Willem Joostema (beide overigens nog altijd werkzaam binnen het bedrijf).

Na een verhuizing van de Tilledijk naar bedrijventerrein Colkesyl in 1985, groeide het loonbedrijf opnieuw uit zijn voegen en werd in 2001 nieuw gebouwd op Moaije Peal. Net buiten het dorp, waar ook veel percelen van het akkerbouwbedrijf liggen. In die tijd rond de 70 hectare.

Sinds 2010 runt vader Johannes samen met beide zonen Bram en Bauke het loonbedrijf met 10 vaste medewerkers, allen woonachtig in de directe omgeving. Ook het machinepark is in de loop der jaren flink gegroeid en uitgebreid. Daarnaast is het akkerbouwbedrijf steeds groter geworden en geoptimaliseerd. Het bestaat inmiddels uit 95 hectare grond en vanaf 2012 is er veel geΓ―nvesteerd in egalisatie, drainage en grondvruchtbaarheid. Loonbedrijf Joostema is uitermate maatschappelijk betrokken, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en biedt in de drukke maanden werkgelegenheid aan zeker dertig personen.

Na een uitgebreide rondleiding op zowel het bedrijf aan de Moaije Peal als op Colkesyl kijken we als Gemeentebelangen terug op een plezierig en zeker informatief werkbezoek.

 

Van links naar rechts: Marian Douma, Kees Arendz, Johannes Joostema, Bauke Joostema, Bram Joostema, Bouwe van der Veer, Anita Mast en Adrie Weiland.